2012 Samlingen i Gal#905502

Tidigare aktiviteter

Årshögtid juni 2025

Årshögtiden för Waldemarsuddes vänner, även kallad Konstnärernas vänners årshögtid, är en årlig tillställning. I år, 2025, hölls högtiden den 16 juni.

Under det välbesökta evenemanget, som ägde rum på Prins Eugens Waldemarsudde, fick vännerna njuta av vacker sång och musik från Lilla Akademien samt avtackning av två ledamöter av från Waldemarsuddes Vänners styrelse; Bo Kylberg och Elisabeth Douglas.

Årshögtiden är ett tillfälle för föreningen att samlas och uppmärksamma sin verksamhet. I samband med årshögtiden 2025 delades även stipendier ut. Årets stipendiater var Natalya Pasichnyk för hennes eminenta arbete för Ukrainsk kultur samt Greta Mechouk för hennes insats med den nya boken om föremålen i prins Eugens hem på Waldemarsudde; ”Konsthantverk och Design på Prins Eugens Waldemarsudde”.

Hennes Majestät Drottning Silvia deltog traditionsenligt i årshögtiden.

 

Hennes Majestät Drottning Silvia och stipendiat Natalya Pasichnyk

Vårens resa till Skåne

Årets resa gick till Skåne under fyra dagar i början av juni och bjöd på ett fullspäckat program!

Efter bussresa från Stockholm var första stoppet ett besök på Vandalorum i Värnamo. Vidare besöktes Skissernas Museum, vi fick en visning av Övedskloster och vi gjorde ateljébesök hos Jonas Rooth och Yvonne Larsson. Vi besökte Ulla Molins trädgård i Landskrona och KKAM i Höganas där det passande nog var vernissage av Ernst Billgrens keramik.

Sista dagen besökte vi Wanås där vi fick fint bemötande och därefter rullade bussen mot Stockholm med paus på Gyllene Utterna på vägen hem. Resan var en stor succé och alla var mycket nöjda!

Ateljébesök hos Jonas Rooth Glassart

Besök hos STHLM GLAS i Gustavsberg maj 2025

Vännerna togs emot av glaskonstnärerna Rasmus Nossbring och Simon Klenell i en rykande varm hytta på Chamottevägen i Gustavsberg. Tillsammans med ytterligare några konstnärer utgör de STHLM GLAS och delar det stora konstnärshuset med över hundra andra konstnärer.

I hyttan fick vi se det flytande och lyhörda samarbete som krävs mellan glaskonstnärer när glasmassan skall formas till konst. Utöver denna glasblåsupplevelse fick vi ta varuhissen upp till Carina Seth Anderssons ateljé där hon berättade om sin filosofi och sina arbetsmetoder. Även Rasmus, Simon och Ulrika Barr öppnade upp sina ateljéer och lät oss ta del av ännu ej visade verk. Vi lämnade en het och spännande upplevelse rikare.

Paola Westerberg för WU vänner

Dagsutflykt till Sörmland våren 2025

Den 29 april var det dags för ännu en liten tur i Sörmland. Denna gång hade Vänföreningen glädjen att besöka Räfsnäs Kungsgård där vi blev visade runt av ägaren Claes Dahlbäck som under tre års tid i slutet av 1900-talet lät genomföra en pietetsfull restaurering av denna historiskt intressanta byggnad. Resultatet blev ett oändligt vackert hem med ett enastående läge vid Mälaren.

Därefter åkte vi till majestätiska Mälsåker, också det ett hus med en spännande historia men här skulle byggnaden välkomna en restaurering, 10 av 50 rum är vidgjorda! Vi blev väl mottagna och fick inta vår picnic lunch i Riddarsalen varefter vi guidades runt.
Vi åkte nu vidare mot Vansö kyrka och på vägen stötte vi på en älg som lugnt lunkade över vägen! Vansö kyrka är en medeltida kyrka från 1100-talet med målningar av Albertus Pictor, kyrkan har stjärnvalv av Vadstena-typ.
Nu åkte vi vidare till Fogdö kyrka, även den medeltida men med senare tillbyggt torn bland annat. Sista hållplatsen på vår resa blev till Vårfruberga kloster ruin, vackert beläget på Fogdön invid Mälaren, en gång var det en av Rikets allra mäktigaste nunnekonvent. På sin nuvarande plats har klostret legat sedan 1289, slutet av Kung Magnus Ladulås regeringstid, även här stötte vi på djur, i det som varit nunnornas kök fann vi en mycket överraskad grävling!

Mälsåker

Specialvisningar för medlemmarna av utsällningen: Mot det moderna – Christian Skredsvig på Waldemarsudde

Under april och maj 2025 höll intendent Karin Sidén två fantastiska specialvisningar med föredrag för medlemmarna i vänföreningen. Vi fick se de stora verken av Christian Skredsvig, höra om hans liv och historia samt se verk av några av hans konstnärsvänner.

Specialvisning för medlemmarna av utställningen ”Från Mumin till Chop Chop” på Waldemarsudde

I slutet på mars 2025 hölls en uppskattad specialvisning av utställningen “Från Mumin till Chop Chop” av överintendent och museichef Karin Sidén. Karin berättade om illustrationskonsten på barnbokens område från 1940-talets mitt till idag och visade utställningens verk av Tove Jansson, Ilon Wikland, Pija Lindenbaum och Linda Bondestam.

Från Mumin till Chop Chop

Besök i Ferdinand Bobergs fotspår

Waldemarsudde är ju ett allkonstverk där både trädgård, konst, inredning och arkitektur är inkluderade, därför var det extra roligt att följa Ferdinand Bobergs spår och arrangera två besök för att se de andra arkitektoniska praktverk han ritat på Djurgården. Det var med stor entusiasm Vännerna fick komma in och se Bobergs skapelser på nära håll och inifrån.

Oak hill, numera italienska ambassaden, öppnade upp sina portar och bjöd in oss att titta på dess omtalade miljö. Utöver att den vältalige ambassadör Pala visade vännerna runt, bjöds man också på en sällan skådad kakbuffé.

Byströms villan, numera spanska ambassaden var också en upplevelse utöver det vanliga. Det är sällsynt att få möjlighet att besöka små palats där kombinationen av en hovskulptörs egen ambition, italienska stenbrott och Bobergs arkitektoniska tillägg kommer till en perfekt symfoni av stämning och trivsel. Även vår egen överintendent Karin Sidén sällade sig till gästlistan och tackade å det varmaste en nyinstallerade men lokalt välinformerad ambassadör Cuesta för en buffé av Spaniens mest delikata smårätter i den pampiga matsalen.

Fredrik Boberg

Höstresa Sörmland 2024

Vi började med Strängnäs Domkyrka där vi guidades av Klockare Sara Innerfors som var helt fantastisk, rolig, energisk och kunnig. Därefter for vi till Härad kyrka där Linus Jaehnke guidade oss med stor kunskap.

Sedan for vi till Jäder Kyrka där kyrkoherde Jenny Ludvigson bjöd på en överraskning, hon hade bett Charlott Mörner från Fiholm komma och berätta om Jäder. Hon var enormt insatt och kunnig och spred glans åt vårt besök.

Efter kyrkobesöket besökte vi intill liggande utställning om Axel Oxenstierna, mycket intressant!

Ovanligt och roligt var att vi intog vår medhavda lunch, tillagad av vår ordförande, i Strängnäs Domkyrka!

Höstuftlykt Sörmland

Strängnäs Domkyrka