Vännernas resa till Finland 9-13 September 2015

Hfors1

Fr v Patrik Steorn och Karin Sidén i samspråk med Nina Zilliacus, museichef på Villa Gyllenberg

Hfors2

Patrik Steorn och museichefen Marie Didrichsen i samtal om utställningen på Villa Didrichsen

Konstnärernas Vänner och Thielska Galleriets Vänners gjorde en gemensam resa under ledning av de bägge museicheferna Karin Sidén och Patrik Steorn. Ett 25-tal medlemmar for med Siljaline till Helsingfors. Efter en lysande middag ombord ankom vi nästa morgon och där det digra programmet genast började med bussfärd till två privata konstsamlingar, Villa Gyllenberg och Villa Didrichsen. Verk av Axel Edelfelt, Akselli Gallen Kallela, Helen Scherfbeck och Pekka Hallonen kunde upplevas hos Villa Gyllenberg. Louise o Gunnar Didrichsens vackra hem innehöll konstsamlingar som byggts upp under 1940-1960-talen. I den vackra parken kunde vi beundra skulpturer av Henry Moore och Eila Hiltunen. Vid besöket såg vi utställningen ”Färgen frigörs- förnyare av konsten i Finland 1908-14”. Samtidskonsten uppvisade en installation av använda skjortor som hängde mellan trädens grenar. Skjortor som konstnären samlat in från privatpersoner. Annorlunda och spännande.

Eftermiddagen ägnades åt Ateneums konstmuseum där vi såg höstens stora symbolistutställning ”Sagornas folk” som var en samproduktion mellan Ateneum och Norska nationalmuseet.

Efter övernattning i Helsingfors besöktes nästa dag Hvitträsk ”hemmet” för arkitektfamiljerna Saarinen, Gesellius och Lindgren. Byggnaderna är uppförda i nationalromantisk stil och räknas till de främsta från sin tid i Norden. Hvitträsk är ett museum idag och öppnades för allmänheten 1971.

Efter lunch fortsatte vi nordväst ut till Norrmarks bruk som ligger 15 km från Björneborg.

Norrmark är en mycket välbevarad bruksmiljö som ägs av familjen Ahlström sedan slutet av 1800-talet. Här uppfördes den omtalade funkisbyggnade, Villa Mairea, ritat av Alvar Aalto för konstmecenaten Maire Gullichsen född Ahlström som ett modernt representationshem. Villan ligger vackert placerad i en skogsslänt med höga vackra tallar i bakgrunden. Allt andades hög kvalitet och mycket estetiskt inrett av Altos hustru Aino som också var arkitekt.Huset anses vara ett av 1900-talsarkitekturens främsta verk. Även här fanns en fin modern konstsamling. Delar av huset disponeras ännu av familjen Ahlström.

Övernattning i den vackra bruksmiljön som inbjöd till härlig promenad i den mycket välskötta parken. Middag på Bruksklubben med god mat och fin stämning.

Hfors3Resans sista dag ägnades åt Sigrid Juselius mausoleum i Björneborg. Träbaronen Fritz Artur Juselius 11-åriga dotter vilar här i en vit marmorsarkofag dekorerad med vita prästkragar året runt. Akseli Gallen-Kallela har smyckat väggarna med symbolistiska fresker. Ett mycket märkligt byggnadsverk över en älskad dotter.

Hfors4

 

 

 

 

En knapp timmes bussfärd söder om Björneborg besöktes Raumo, uppsatt på UNESCO:s världsarvslista för sin unika trähusbebyggelse från 1800-talet. Här kunde vi promenera runt och njuta av vackra byggnader i riklig snickarglädje stil och vackra färger. Sen eftermiddag anlände vi till Åbo och där besöktes den mäktiga medeltida domkyrkan med bl a Karin Månsdotters grav varefter vi tog båten åter till Stockholm som anlände till Siljaterminalen tidigt nästa morgon.

Samtliga deltagare uttryckte stor glädje över researrangemangets välmatade innehåll och stor uppskattning över Karin Sidéns och Patrik Steorns guidningar och dialog med museicheferna vid de olika museerna. Det var en givande resa!!!

Louise Nordenfelt

Programkommitén