Kulturafton på Waldemarsudde om kreativitet & psykisk sjukdom

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum - 04/10/2023
18:00 - 20:00

Kategorier Inga Kategorier


Det galna geniet, finns det? Och var går gränsen mellan den våghalsiga kreativitet som leder till revolutionära upptäckter och uppfinningar och det vi kallar psykisk ohälsa?

I samarbete med Nordiska museets vänförening ägnar vi under hösten två kulturaftnar åt kreativitet och psykisk sjukdom – detta spännande ämne som säger så mycket om oss människor, friska som sjuka.

Del 1 utgår från utställningen ”Ernst Josephson – konst, poesi och musik”. Med sitt nyskapande sätt att förena realistiska manér med romantik, symbolism, saga och expressionism var Ernst Josephson (1851–1906) en av Sveriges viktigaste konstnärer. Hur hade modern psykiatri hade sett på Josephsons psykos 1888 – och vad betydde den för hans fortsatta skapande?

I samtalet medverkar Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap, Simon Kyaga, docent i psykiatri och författare till ”Ekvilibrium – om kreativitet och psykisk hälsa” och Karin Sidén, docent i konstvetenskap och chef för Prins Eugens Waldemarsudde. Clara Block Hane modererar.

Nästa kulturafton på samma tema, hålls i november på Nordiska museet, då med August Strindbergs måleri och författarskap som utgångspunkt.

TID: Onsdagen den 4 oktober kl 18.00–20.00.
PLATS: Prins Eugens Waldemarsudde, samling vid entrén.
PRIS: 225 kronor – i priset ingår förfriskningar.
Antalet platser är begränsat.
ANMÄLAN: Genom betalning på Waldemarsuddes vänförening bankgiro: 615-6186. Vänligen ange ”Kulturafton” på inbetalningen.
Anmälan är bindande.