Märta Måås-Fjetterström

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum - 24/10/2019
17:00

Kategorier Inga Kategorier


”Se på mattorna – det är jag” – Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet.

H.M. Konungen har tagit initiativ till utställningen Se på mattorna – det är jag eftersom det i år är 100 år sedan konstnären Märta Måås-Fjetterström startade sin verkstad i Båstad. Utställningen visas i Rikssalen på Kungliga slottet 13 oktober 2019 – 19 april 2020.

Under sin uppväxt besökte Kungen ofta sin farfar Gustaf VI Adolf på Ulriksdals slott och Sofiero i Skåne. I de privata rummen låg flera mattor inköpta från Märta Måås-Fjetterstöms verkstad i Båstad. Idag finns de mattorna i Kungens ägo och pryder golv både på Drottningholm och Solliden. Flera av dessa privata mattor kommer för första gången att visas i Rikssalen på Kungliga Slottet.

Tillsammans med ett stort antal inlån från privatpersoner och institutioner blir det en storslagen utställning där Rikssalens klassiska barockarkitektur möter Märta Måås-Fjetterstöms vävda 1900-talskonst. Fokus ligger på de verk hon själv komponerade fram till sin död 1941.

Märta Måås-Fjetterström var en föregångare och en förnyare. Hon inspirerades av den rika textilhistorien men blicken var alltid riktad framåt och skaparkraften lät sig inte begränsas av traditioner, konventioner eller landgränser. Märta Måås-Fjetterström är designhistoria men inte förpassad till historieböckerna. Det som var modernt och nyskapande för 100 år sedan, är på modet och trendskapande idag. Märta Måås-Fjetterström upplever en välförtjänt renässans, firar nya konstnärliga framgångar, och pryder nya golv över hela världen.

Utställningens titel är Märta Måås-Fjetterströms egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och som framhävde hennes skicklighet som färg- och formgivare.

VÄLKOMNA torsdagen den 24 oktober klockan 17.00 till Rikssalen på Stockholms Slott.

Max 30 personer.  Pris: 180 kronor per person.
Anmälan senast den 14 oktober.
Betalning senast den 14 oktober till bankgiro 865 – 6134.

Bokningar

Bokningen är stängd för detta evenemang.