Judiska museet

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Datum - 05/11/2019
17:00

Kategorier Inga Kategorier


Judiska museet – historien om ett bortglömt judiskt kulturarv berikar berättelsen om Sverige

Den 6 juni 2019 öppnade Judiska museet portarna igen, den här gången till Stockholms äldst bevarade synagoga i Gamla stan. Ett nästan okänt kulturarv synliggörs. Det var här allt började en gång i tiden – nu kan historien fortsätta.

Den gamla synagogan blir utgångspunkten för det nya Judiska museet   att berätta om judiskt liv i Sverige under nästan 300 år. Platsen bär på berättelsen om när de första judarna kom till Sverige, om hur de formade en judisk gemenskap och blev en del av det svenska samhället.

Det judiska kulturarvet har ofta osynliggjorts. Under mer än 100 år kategoriserades exempelvis den predikstol som tillverkats på beställning av synagogan i Gamla stan som ”okänd kyrka”. Den judiska predikstolen samlades in som kyrkokonst och därmed försvann det judiska arvet.

Judiska museet riktar nu blickarna mot den del av historien som funnits där hela tiden, men bara synts i marginalen. Genom att byta perspektiv och berätta om det som tidigare varit okänt får vi en mer nyanserad och kanske sannare bild. På så sätt berikas berättelsen om Sverige.

VÄLKOMNA tisdagen den 5 november klockan 17.00 till Själagårdsgatan 19.

Max 30 personer.  Pris: 150 kronor per person.
Anmälan senast den 28 oktober.
Betalning senast den 28 oktober till bankgiro 865 – 6134.

Bokningar

Bokningen är stängd för detta evenemang.